Ameriška astronavtka Sunita Williams na obisku v Lešah

Ameriška astronavtka slovensko-indijskega rodu, Sunita Williams, je na povabilo Slovenske znanstvene fundacije že drugič obiskala Slovenijo. Med prvim njenim obiskom je brez uspeha poskušala ugotoviti od kod izvirajo njeni predniki. Tokrat pa se je v raziskavo vključilo tudi Slovensko rodoslovno društvo in ugotovilo da njeni predniki po mamini strani izvirajo iz vasi Leše pri Tržiču.

Zajeta slika

Sunita Williams med vesoljskim sprehodom na Mednarodni vesoljski postaji (vir: NASA)

Sunita je v vesolje poletela z Ameriškim Space Shuttlom Discovery na Mednarodno vesoljsko postajo, kot del odprave ISS 14. in 15. Med odpravo je opravila tri vesoljske sprehode (EVA) v skupni dolžini 29 ur in 17 minut, kar je bil do tedaj ženski rekord. Še vedno pa drži njen ženski rekord v času prebitem v vesolju in sicer 194 dni 18 ur in 2 minuti. Bolj, kot po tem, pa je v Sloveniji znana po tem, da je v vesolje nesla kranjsko klobaso. Nazaj na Zemljo se je vrnila s Space Shuttlovo misijo STS -117 (Atlantisom).

sssss

Sunita odgovorja na vprašanja

Cel teden od njenega prihoda, 19. septembra do danes, je imela na sporedu naporen urnik raznih srečanj in dogodkov. V torek je prisostvovala na otvoritvi 14. Slovenskega festivala znanosti, v četrtek je predavala v Cankarjevem domu ter v petek obiskala rojstno hišo slovenskega pionirja astronavtike – Hermana Potočnika Noordunga.

sssad

Nabito poln prireditveni prostor

Njen zadnji dan bivanja v Sloveniji pa je končno prispela v Leše obiskat hišo njenih (daljnih) prednikov. Cela vas je za njen sprejem garala dober teden dni: peklo se je potico in ostale domače dobrote, vas (sploh pa omenjeno hišo) so očistili ter pripravili prireditev. Zato ni nič čudno da je glavna organizatorka baje izjavila, da je v tem tednu shujšala za deset kilogramov.

 sadasd

Na stojnicah se je dalo dobiti marsikaj

Velik prireditveni šotor jim je na srečo še nekako uspelo stlačiti na edini ravni prostor v tej zelo gručasti vasi na vznožju Dobrče. Tudi za parkirišča so poskrbeli. Pa so bila ta v glavnini polna že pol ure pred njenim predvidenim prihodom. Med nestrpnim čakanjem smo se lahko obiskovalci lahko zabavali z ogledom izvirnih stojnic. Kar nisem mogel verjeti kaj vse so si izmislili. Naprimer lahko ste kupili “zvezdni čaj” in pa sestavljanko “Sunita”. Njenih podob v takšnih in drugačnih oblikah  pa je bilo toliko, kot da bi šlo za svetnico.

sadasdsadasd

Dr. Dušan Petrač in Vojko Kogoj

Nekaj minut pred Sunito, sta prišla še gosta fizik dr. Dušan Petrač, zaposlen v Jet Propulsion Laboratory (Pasadena, Kaliforniaj) ter velik poznavalec astronavtike ter avtor knjige Vesoljske pasti – Vojko Kogoj.

fsdfds

Rolls Royce s katerim so jo pripeljali

Sunito Williams so v Rolls Royceu pripeljali z (astronomsko natančno) zamudo devetnajstih minut. V spremstvu župana Tržiča, mag. Boruta Sajovica si je ogledala hišo številka 31, kjer živeli njeni predniki. Po okrepčilo pa je spregovorila nekaj besed za novinarje. Posnetek tega intervjuja si  lahko ogledale tukaj.

Intervju s Sunito

Presenetljivo dobre volje  je z veseljem klepetala ter dajala avtograme. Njeno prijaznost sem izkoristil in jo prosil, če se lahko fotografiram z njo. “Yes, sure,” je bil njen odgovor. Tega srečanja sem zelo vesel, saj se z astronavtko ne moreš fotografirati prav vsak dan. Po fotkanju mi je dala še nalepko z logotipom njene misije s Space Shuttlom Discovery- STS-116. Ta mi bo prišla še kako prav, saj bo odslej krasila moj teleskop.

ghfhgf

Srečanje s Sunito

hfdgdf

Moj teleskop že okrašen s Sunitino nalepko

Nato pa so jo s kočijo odpeljali do prireditvenega prostora, kjer jo je s ploskanjem pričakala množica nekaj sto radovednežev. Godba je zaigrala znano poskočnico Zemlja pleše na katero je Sunita skupaj z županom Sajovicom zaplesala. Sledili so pozdravni govori visoki gostji. Župan je predvsem čestital vaščanom za odlično organizirano prireditev. Zataknilo pa se je dr. Edvardu Kobalu, ki je odkril Sunitine slovenske korenine. Njegovega ultramaratonskega pesniško obarvanega govora, množica bolj vajena pivskih, kot Prešernovih pesmi, ni poslušala. Užaljen je prekinil svoj govor ter nadrl navzoče zaradi neposlušnosti.

gdfgdfgdfg

Motorji Space Shuttla razvijejo moč 37 milijonov konj, tukaj sta le dva

Suniti so potem izročili darila. Tudi ta so bila izvirna. Nekdo ji je podaril pištolo (igračko). Le kaj si je pa mislil, le kako pa bo prišla skozi letališko kontrolo? Malo v šali, malo za res. Ni se pustila zmesti in odvrnila, da je bo njen mož vesel, saj je policist. Dobila je še sliko Leš ter čipko. Za tem so jo proglasili še za častno vaščanko.

fdsdfas

Ob ritmih godbe je celo zaplesala

Ves čas je bila z vseh strani okupirana do te mere da je komajda imela prostor komajda za dihanje. Na koncu se mi je že prav smilila. Sam sem potem odšel. Njeno slovo je bilo predvideno ob 19. uri.

fgdgsfd

Sodelovala je cela vas; tudi te deklice, ki so plesale na glasbo Vojne zvezd


Za presenečanje pa je še poskrbel podjetnik Franc Stroj, ki jo je s svojim helikopterjem popeljal nad Bledom in okolico. Glede na to da je tudi sama vojaška testna pilotka helikopterja v Ameriški mornarici, bi ona sama lahko prijela za krmilno palico

Super je bilo ter čestitke Lešanom za ves trud!

Lep astronomski pozdrav

Bojan Ambrožič

2 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.