Meteorit Jesenice (Mežakelski meteorit) prvič predstavljen na Tiskovni konferenci ob odprtju razstave in izidu monografije Evolucija Zemlje in geološke značilnosti Slovenije

Danes je v Prirodoslovnem Slovenije v Ljubljani potekala Tiskovna konferenca ob odprtju razstave in izidu monografije Evolucija Zemlje in geološke značilnosti Slovenije. Udeležil sem se je kot novinar spletnega portala Vesolje.net.

jesenice

Drugi kos meteorita s Planskega vrha je našel Danijel Repe. Foto: Miha Jeršek


Kustus dr. Miha Jeršek je s sodelavci predstavil knjigo ter muzejsko razstavo Evolucija Zemlje in geološke značilnosti Slovenije.Knjiga obsega 383 strani in predstavlja geološki razvoj in edinstveno geološko raznovrstnost Slovenije. Pomembno mesto v knjigi pa ima pravkar najdeni Mežakelski meteorit.

sdfsdf

Kustos dr. Miha Jeršek. Foto: Jaka Steblovnik


17. maja 2009 ga je med izletom na Planskem vrhu na Mežakli našel Jožef Pretnar iz Gorij skupaj s prijateljico Bojano Krajnc. Na srečo je dva dni prej bral članek o padcu meteorita v Žurnalu 24. Zato je bil takoj prepričan da gre za meteorit. Na mestu padca je našel kar 13 fragmentov tega izpodnebnika ter takoj kontaktiral nemškega lovca na meteorite Tomasa Graua, ki je prav ta meteorit neuspešno iskal na območju Karavank že en mesec. Grau je takoj potrdil da gre resnično za kose meteorita. Še en večji, 956.4 grama težak, kos meteorita pa je 27. avgusta našel Danijel Repe.

 jesenice 2

Fragmenta meteorita razstavljen v vitrini (prvi z maso 966,4 grama in drugi z maso 996,8 grama). Foto: Jaka Steblovnik


Kemijske analize v laboratoriju so pokazale da gre za vrsto hondrita, ker ga sestavljajo majhne kroglice imenovane hondrule, ki lahko nastanejo samo v mikrotežnostnem okolju vesolja. Sestavljajo pa ga minerali olivini, pirokseni ter vrsta belega plagioklaza imenovan albit. Podrobne analize pa še vedno potekajo v sodelovanju z nemškimi strokovnjaki, ker pri nas nimamo zadostno opremljenih laboratorijev.

sfdfsd

Najditelj meteorita Jožef Pretnar iz Spodnjih Gorij ob udarni jami 19. maja 2009. Foto: Miha Jeršek

Sam meteorit je v Zemljino atmosfero vstopil 7. aprila ob treh zjutraj nad Gornjesavsko dolino in Avstrijsko Koroško. Priče so zaslišale bobnenje ter ga celo zamenjale za potres. Opazovalci so videli tudi svetlo sled za meteoritom.

retertret

Največji kos meteorita v udarni jami. Foto: Miha Jeršek


Danes ob tej priložnosti pa sta bila največja dva kosa meteorita prvič javno razstavljena. Najditelj Jožef Pretnar se je zahvalil sodelavcem in prijateljem, da skrivnosti in podrobnosti o padcu meteorita do danes niso izdali. Tako da nihče ni mogel ovirati dela znanstvenikov. Povedal je tudi da bo ob prvi obletnici padca, aprila 2010, v sodelovanju z občinama Gorje in Jesenice izšla publikacija o meteoritu.

Razstavo poleg zbirke meteoritov in makete Avškega meteorita sestavlja še simulator potresa 6 stopnje ter zbirka redkih fosilov ter mineralov najdenih na območju Slovenije. Ogled bo mogoč do 9. februarja 2011.

VIRI:

  • Intervju s prof. dr. Bredo Mirtič
  • Jeršek, Miha. Evolucija Zemlje in geološke značilnosti Slovenije, V Ljubljani: Prirodoslovni muzej Slovenije, 2009; str. 23 – 25
  • CD-ROM: Evolucija Zemlje in geološke značilnosti Slovenije

Lep astrogeološki pozdrav

Bojan Ambrožič

3 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.