Jugovzhodna stena Jezerskega Stoga

Vrhovi Fužinskih planin so bolj kot med alpinisti priljubljeni med gorniki – ljubitelji samote, saj ti konci v večini samevajo tudi na vrhuncu poletne planinske sezone, ko je povsod drugod gneča. Vseeno pa Fužinski vrhovi premorejo tudi nekaj zanimivih sten, ki jih radi obiščejo tudi plezalci. Ena bolj pogosto plezanih sten je jugovzhodna stena Jezerskega Stoga.

Jezerski Stog 

Po vremenskem polomu  v začetku meseca, je nastopilo izboljšanje s skorajda poletnimi razmerami. A, le  v hribih! V dolini se prek večine dneva zadržuje gosta megla, ki ne dopušča sončnim žarkom ogreti zraka. To stabilno vreme je idealno za gorništvo, gorski tek in alpinizem. Žal pa bo tudi tega obdobja kmalu konec in že naslednji vikend lahko pričakujemo da bodo razmere  v gorah povsem zimske. Zato sem preprosto moral izkoristiti vreme in na takšen ali drugačen način iti v hribe.

Planina Krstenica

Ob svitu sva z bratom začela na planini Blato (cestnine ne pobirajo več) in po lovski poti nadaljevala proti planini Krstenici. Na Krstenici naju je pričakala barvita jesenska pravljica, ki so jo krasili čudoviti živobarvni macesni.  Ko sva se nagledala barv jeseni,  sva nadaljevala po lovski stezici na vzhodnem pobočju Krsteniškega Stoga proti sedlu na južni strani Jezerskega Stoga. Stezici na začetku ni bilo težko slediti. Kasneje pa se je pot popolnoma izgubila na travnati jasi. Nadaljevanje poti sva napak sva iskala preveč nizko, kar naju je kmalu pripeljalo v neprehoden blodnjak ruševja. Zato sva se vrnila nazaj do jase ter nadaljevala po travah strmo navzgor.

Razdelitev jugovzhodne stene Jezerskega Stoga

 

Kmalu sva naletela na pravo pot, ki naju je hitro in udobno pripeljala na vznožje južne stene Jezerskega Stoga. Tu se začne t.i. Šolska smer (III/II). Midva pa sva  pod steno nadaljevala desno in celo za trenutek rahlo navzdol. Prva star, ki nam pade v oči je mogočen skalni stolpna, ki je s široko grapo ločen od ostalega dela JV stene. Mihelič skalni stolp rahlo zavajajoče imenuje kot “predvrh”, čeprav sam menim da bi si zagotovo zaslužil kakšno lepše ime. Čezenj potekajo smeri Jugovzhodni raz (IV/III, 160 m), Pizza z mamo (IV+/IV, 70 m) in Levi kamin (IV-/III, 80 m). V grapi, ki ločuje skalni stolp od ostale stene, pa se začne Marinkina smer (III+, 140 m).

 

Prvi raztežaj

Tretji raztežaj

Glavni del JV stene pa sestavljajo trije stebri, ki ju ločita dve manj izraziti grapi. Po najbolj levem oz. južnem stebru, poteka smer Levi steber (IV/III, 150 m). Po grapi desno od te smeri pa poteka Kaminska smer (IV-/III), 150 m. Sledita še Srednji steber (IV/III, 120 m) in desni steber z vmesno grapo. Še bolj proti desni steno seka globoka zajeda, ki tri omenjene skalne stebre ločuje od pretežno z ruševjem poraslega dela stene.

Na Jezerskem Stogu

Midva sva se odločila da bova splezala smer Levi steber. Vstop v smer ni težko najti, saj leži nekaj 10 m levo od manjšega skalnega spodmola (Mihelič ga imenuje lopa). Prav tako začetek smeri označuje svedrovec. Prvi raztežaj poteka bolj ali manj naravnost navzgor po sredini Levega stebra, v zelo krušljivi skali. Strmina se nato za hip unese na manjši skalni polici. Tu je urejeno sidrišče.

Jugovzhodna stena Jezerskega Stoga s Triglavske magistrale

Desno nad sabo opazimo lahko prehoden žleb. Vendar smer v resnici poteka še naprej po temenu stebra, na levi strani sidrišča. Prvih nekaj metrov tega raztežaja je strmih. Potem pa plezanje spet postane lažje.  Čez nekaj časa se stena spet postavi bolj po konci pod sklano gmoto, ki deluje kot vrh stene. Tu je urejeno naslednje sidrišče. Svedrovec nad sidriščem nas potegne desno, v resnici pa smer spet zavije na teme grebena na levi. Sledi še najtežji del smeri, v katerem pa je v pomoč zabitih nekaj starih klinov. Zadnjih nekaj metrov smeri poteka po skrotju do ruševja, kjer je urejeno zadnje sidrišče.

Planina V Lazu

Od konca smeri do vrha Jezerskega je še 5 min dolg sprehod skozi ruševje in prek vmesnega predvrha. Plezanja je bilo kar prehitro konec. Vreme pa je bilo božansko. Vrhovi Fužinskih planin, ki sem jih po večini letos prehodil in prelutal v megli, so se končno prikazali v vsej lepoti. Še bratu je bil navdušen. Zato sva se odločila da do avta ne bova sestopila direktno prek Krstenice, ampak sva napravila ovinek prek Lazovškega prevala in planine v Lazu.

GPS sled ture

GPS profil ture

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.