Kranjska zimska tekaška liga 2012 / 2013

Tekaške sezona v letu 2012 se je s 17. Ljubljanskim maratonom dokončno zaključila. Mnogim vrhunskim tekačem se je po dolgi in naporni sezoni  oddahnilo in končno so si lahko privoščili krajši aktiven počitek. Vendar velika večina tekačev pa tudi pozimi ne more zdržati brez tekem. In ker jih ni, so se ponekod tekači začeli zbirati za vikende ob ustaljenih urah. Tako so sčasoma iz prijateljskih druženj začele nastajati zimske tekaške lige. Prvi Pokal peš na Pohorje je bil organiziran v zimi 2007/2008. Leto kasneje pa se sta se začela Zimska liga Kališče v Mačah in Zimska liga Sv. Primož nad Kamnikom. Vse te tekme temeljijo na prijateljstvu, prostovoljstvu ter fair-playu.

2012-12-02 09.43.27Tik pod vrhom Mohorja

Zimske na Kališče sem se pred leti precej pogosto udeleževal, zaradi zelo strme proge (z 860 višinci), kar je meni pisano na kožo. Lige na Pohorju pa se za zaenkrat (čeprav letos poteka že peto sezono) še nisem udeležil, ker je od mene precej oddaljena. Lani pa  je Zimska na liga na Kališče doživela evolucijo in se razvila v Kranjsko tekaško ligo. Namesto vsakotedenskih tekov na kališče se sedaj teče kar na petih različnih progah. In sicer na Kališče (14. 11., 19. 12. in 23.1. 2013), Jošt nad Kranjem (21.11., 26.12. in 30.1.), Krvavec (28.11., 2.1., in 6.2), Mohor (2.12., 9.1. in 13.2.) ter okrog posestva Brdo (12.12., 16.1. in 20.2.). Vedno je štart ob nedeljo ob točno 9.00.

2012-12-02 09.43.11

Danes je bil na vrsti – prvič v tej zimi – tek na Mohor. Na Mohor vsako leto v juniju poteka tudi tekma z Nemilj, ki sem se jo tudi že večkrat udeležil. Gre za zelo hitro in položno tekmo, na kateri do izraza pridejo predvsem hitri tekači. Proge po kateri poteka zimska liga na Mohor pa nisem poznal. Štart  je tik za koncem vasi Stražišče pri Kranju, na spodnjem parkirišču, kjer je začetek običajne poti na Jošt. Potem pa se teče 4 km (večinoma navkreber) po cesti skozi vasi Pševo in Javornik do Čepulj. V Čepuljah pa proga zavije na planinsko pot na Mohor. Večinoma gre za kolovoze, ki bodisi položno vzpenjajo, bodisi spuščajo in pripeljejo do zaselka Brezovnica. Na koncu sledi le še kratek ciljni finiš do cerkvice na Mohorju. Proga je vsega skupaj dolga kar 9.2 km.

Danes smo imeli na progi idilične razmere, saj je ves čas močno snežilo. Tek v snegu je meni daleč najljubša oblika teka. Prve cestne kilometre sem pretekel skupaj z vodilno skupino, v kateri smo vsi tekači izmenično narekovali tempo. Proga se res večinoma vzpenja, a premalo da bi to meni ustrezalo. Kakšen kilometer pred Čepuljam sem popustil in nekoliko zaostal. Vendar takoj ko smo prišli do najbolj strmega dela proge, sem začel zmanjševati zaostanek. Želel bi si da bi bila proga ves čas tako strma, a se je kmalu spet zravnala. V trenutku sem bil spet na istem, kot na začetku klanca. Dejstvo je da premalo tečem po ravnem, da bi bil lahko konkurenčen na tako ravninski progi. Vseeno sem zelo užival v zimski idili. Poleg tega je bilo na progi kakšen centimeter snega, ki je lepo mehčal moje korake.

V cilju pa nas ni počakal samo časomerilec, ampak tudi suha oprema in pa topel čaj. Težko bi  se mi po napornem teku kaj bolj prijalo kot pa ravno omenjen topli napitek. Skratka, super tekma v vseh pogledih! Hvala prijatelji! Neverjetno kako dobro tekmo se da organizirati zgolj z nekaj dobre volje in celo brez štartnine.

Let tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

2 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.