Butinarjeva grapa, 24. 12. 2012

Danes smo pohiteli na Vršič z namenom da za las še ujamemo lepo vreme in ugodne snežne razmere. Že ponoči je začel pihati jugozahodni veter, ki je s seboj prinesel močno otoplitev. Denimo, danes ob petih zjutraj je bila na Kredarica izmerjena temperatura kar 4 °C. Ničta izoterma se je krepko premaknila nad višino naših najvišjih vrhov. V naslednjih dneh pa naj bi se le še bolj otoplilo.  Torej se zimske razmere za nekaj časa poslavljajo tudi iz visokogorja, v dolinah pa bo skorajda pomladansko toplo.

MangartMangart

Cesta na Vršič je dobra, parkirišča na prelazu prav tako lepo splužena. Za cilj smo si izbrali Butinarjevo grapo v Mali Mojstrovki. Zaradi množičnega obiska Vršiča je bila do pod stene že speljana široka in utrjena gaz. Snega pa je bil že zjutraj zelo južen. Z Vršiča je izgledalo kot da Butinarjevo grapo zapirajo prekinjajo skalni skok. Vendar se je izkazalo da čez vse “zapore” obstajajo enostavni snežni prehodi.

bvnbvnbvButinarjeva grapa

fgdfgdfgdfg trztrztr

Vstopni del v grapo

Sneg je bil sicer mehak, a vseeno ravno še dovolj trd da je držalo. Vstopnemu žlebu v grapo je sledil kratek, lahko prehoden skokec. Višje, nad njim, se grapa zelo razširi in postane bolj strma. Ker so bile že narejene stopinje, smo po njih hodili kot po bolj strmih stopnicah. Za tem smo prišli do najstrmejšega dela grapa oz. skalne zapore, ki je z Vršiča izgledala povsem kopna. V resnici pa je skalno zaporo tudi tu prekinjal plitev zasnežen žleb, po katerem smo se enostavno povzpeli, brez dry-toolinga. Pač pa je na tem odseku imela nemalo težav neka Hrvaška naveza.

4v34d43d34 btr67u6b76r

Najbolj strm del grape

ghdttd78677

Nad tem delom je možno nadaljevanje po dveh različicah smeri. Lahko bi prečili desno in se podali v izstopni žleb. Vendar mi smo raje nadaljevali naravnost navzgor po strmem žlebu, ki je ponujal odlično plezanje. Cepini niso toliko grabili v snegu, kot pa v zamrznjenih travah in mahovju. Luštna pikarija! Za tem delom je sledil le še izstopni del, ki nas je pripeljal na greben Male Mojstrovke. Za celoten vzpon  z Vršiča po Butinarjevi grapi smo potrebovali manj kot eno uro.

hhjgj76867Velika Mojstrovka

ddasdasdNa Mali Mojstrovki

Na grebenu Mojstrovke je močno pihalo. Vendar ker so bile temperature nenavadno visoke za ta letni čas, niti ni bilo hladno. Po grebenu smo se sprehodili še na vrh M. Mojstrovke. Z vrha se je odprl predvsem lep pogled na Jalovec in Mangart in seveda v Planico. Nazaj na Vršič smo sestopili prek Vratc. Sneg je bil zelo južen in odličen za sestop. Hoja navzdol niti ni bila potrebna- zadostovalo je smučanje po gojzarjih in sankanje po riti. Tako smo bili po zgolj dveh urah spet nazaj na Vršiču.

bbfdggdVelika Mojstrovka in Mangart

Slapovi pod Prisojnikom so bili od daleč videti že narejeni. Res pa je da niso tako obsežni kot je v navadi. Sveča slapu Lambade, pa se še ni dotaknila tal. Nazaj grede smo se ustavili še v lednem plezališču Mlačca pri Mojstrani. Vendar se tudi tam  pozna odjuga. Plezanje je sicer možno, a le po nekaterih smereh.

prisank slapoviSlapovi pod Prisojnikom

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

2 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.