Trojček kucljev okrog Blejskega jezera

Trojček kucljev okrog Blejskega jezera je ena mojih tekaških klasik, saj sem jo od leta 2007, ko sem jo “odkril“, pretekel že mnogokrat. Tura na prvi pogled ne izgleda nič posebnega. Le kdo bi sploh verjel da lahko trije griči (grad, Straža in Osojnica), ki obdajajo Blejsko jezero lahko ponudijo tako dober gorski tek. Na to pot sem peljal že kar nekaj tekaških prijateljev. Verjetno pa enako čaka tudi moje prvo dekle. Tokrat pa sva se na pot podala z Juretom Jerajem, urednikom spletne strani Tekac.si.

bled z osojniceBled z Osojnice

Na krožni progi je navadno povsem vseeno kje začnemo. Tudi tu! Vendar sam običajno začnem na Železniški postaji, kjer je na voljo precej veliko brezplačno parkirišče. S postaje sva se spustila do regatnega centra v Mali Zaki. Potem pa sva nadaljevala ob obali jezera v smeri proti Grajskemu kopališču. Vendar se natrpane sprehajalne poti nisva držala prav dolgo in sva že po enem kilometru zavila levo navzgor proti Blejskemu gradu. Pot  ni strma in je primerna za začetno ogrevanje. Razgled z gradu pa pove zakaj sva sploh tu. Ne, toliko da tečeva, ampak da se nagledava najlepših Blejskih razgledov.

dffdfgdfg

Sledil je vratolomen spust po stopnicah do Grajskega kopališča. Potem pa sva pod hoteloma Park in Toplice nadaljevala proti Straži.  Ta del proge je še najmanj prijeten, saj se je treba nenehno izmikati gneči turistov, ki hranijo labode ali pa fotografirajo Blejski “paradiž”. Vendar tu v tej gneči raja zagotovo ne bodo našli. Za “raj” se je treba potruditi in zaviti stran z uhojene poti.

stopnice2Stopnice na Malo Osojnico

Nadaljujeva navzgor proti Straži, s koder se vije proga poletnega sankališča. Zato tek navzgor po smučišču ni dovoljen. Vendar obstaja dobra alternativa.  Levo od glavne proge ujamemo stezico, ki cikcaka navzgor skozi gozd. Čez čas se pot položi in preide v trim stezo. Trim steza nas pelje levo okrog vrha Straže – desno v gozdu pa se skriva Blejski Adrenalinski park. Pot čez kratek čas spet pripelje nazaj na jezersko stran, potem pa se začne strmo spuščati proti Mlinu.

fdsfdsfNa Mali Osojnici – pike so še vedno z nama

Z Mlina sva nadaljeval po poti pod Vilo Bled. Tu pa vse kot po starem, slikar starec, ki še vedno slika Blejski grad. Nisem ga še uspel spoznati, čeprav sem ga srečal v vsakem od svojih nešteto krogov okrog jezera. Pot se za tem kmalu približa asfalti cesti in tu je treba slediti kažipotu, ki nas usmeri levo navzgor proti Osojnici. To je najlepši in edini zahtevnejši del poti. V primeru snega je nevarno za zdrs, za kar dobro ve nek Avstralski turist, ki je tu svojo neprevidnost plačal z življenjem. V primeru da je suho pa je pot prijetna in nas prek strmih kovinskih stopnic pripelje na vrh Male Osojnice. Tudi nama z Juretom se je tu nekoliko zataknilo, saj sva Juretovega dalmatinca le s težavo spravila na vrh stopnic.

DSFDFSSGDFSGDGPS sled

Na razgledni ploščadi na vrhu Male Osojnice pa se odpre najlepši razgled na Blejsko jezero. Tudi če na Osojnici še niste bili, ga poznate, saj s tod fotografirajo za razglednice. Z Male Osojnice sledi krajši spust do razpotja. Tu lahko nadaljujemo naravnost navzdol proti jezeru, lahko pa si privoščimo še krajši ovinek prek vrha Velike Osojnice, ki pa na žalost ni preveč razgleden hrib. Med sestopom z Osojnice pa nikar ne pozabite skreniti s poti proti Ojstrici. To je zelo razgleden vršič, ki se dviga nad avtokampom Bled. Pot oz. razrit kolovoz nas nazadnje pripelje nazaj do obale jezera v bližini mesta, kjer se začnejo podesti. Po podestih oz. po cesti nadaljujemo do kopališča v zalivu Velika Zaka. Že tu si lahko namočimo noge v vodo. Lahko pa nadaljujemo še slab kilometer mimo vesalških tribun do Male Zake. Pot po kucljih okrog Blejskega jezera je dolga slabih 12 km in premaga skupno 650 m višinske razlike. Za primerjavo – najkrajša pot ob obali Blejskega jezera je dolga 5,73 km. Juretu je bil že ta krog dovolj in je zavil v cilj, sam pa sem za tem odtekel še en krog ob obali. Dober spomladanski trening je bil to.

xcxcvvcxv - Kopija - KopijaGPS profil

Lep gorsko-tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

3 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.