Sunita Williams v Lešah

Po štirih letih je Ameriška astronavtka slovenskega rodu Sunita Williams spet obiskala Slovenijo. V tem času je poletela še drugič v vesolje – na Mednarodno vesoljsko postajo – kot inženirka in poveljnica Odprav 32 in 33.

sunita williamsSunita Williams

Že na svojem prvem vesoljem poletu leta 2007 je sočasno s pravim Bostonski maratonom, na tekočem traku  na Mednarodni vesoljski postaji pretekla maraton. Na zadnji odpravi pa si je privoščila  simulacijo”triatlona” v vesolju. Med svojim bivanjem v vesolju je opravila tudi 7 vesoljskih sprehodov v skupni dolžini 50 ur 50 minut, kar je ženski rekord. Prav tako nosi ženski rekord za najdaljši neprekinjeno bivanje v vesolju (195 dni).

sunita willims bonnieSunita Williams s svojo mamo Bonnie Pandya

Sunita je na koncu  svojega napornega obiska v Sloveniji obiskala še vas Leše pod Dobrčo. V Lešah je bila namreč leta 1890 rojena Sunitina praprababica Marija Bohinc, ki je kasneje (kot še mnogi Slovenci v tem času) emigrirala v Ameriko. Ob tej priložnosti so v nekdanji osnovni šoli odprli spominsko sobo posvečeno Suniti.

IMG_35693Ivo Boscarol

Sprejem Sunite Williams v Lešah je spremljal bogat kulturni program. Prireditev je bila zelo dobro obiskana. Dvomim da se bo še kdaj v tako majhni vasici zbralo toliko ljudi. Do Sunite se je bilo (brez prerivanja) skorajda nemogoče prebiti.  Na prireditvi je govoril tudi naš pionir ultralahkih letal Ivo Boscarol. Povedal je da so bili v Pipistrelu zelo navdušeni da je Sunita sprejela povabilo in preizkusila njihova letala. Vendar so bili še bolj veseli, ker je bila Sunita navdušena nad samimi letali.

Janez bogatajDr. Janez Bogataj

Nekaj besed je spregovoril tudi znan slovenski etnolog dr. Janez Bogataj – o kranjski klobasi.  Ta značilna slovenska jed je doživela slavo, ko jo je Sunita na svojem prvem poletu vzela s seboj v vesolje. Dr. Bogataj je poudaril pomen kranjske klobase, kot avtohtone slovenske jedi ter Suniti izročil svojo knjigo o tej jedi. Svoj govor je imela tudi Sunita, ki je je povedala da se je rada vrnila v Leše in da bi rada zaplesala z vsemi navzočimi.

dobrča 1Poletna zimska pravljica na Dobrči

Potem pa so dežne kaplje dokončno ponehalo in začelo se je jasniti. Po sila depresivne vremenu v zadnjih dneh, sem le s težavo zdržal pod prireditveno streho. Nisem! Takoj sem usmeril svoj tekaški pogled proti zasneženi Dobrči. In res me je na vrhu Dobrče, kot nagrada za premaganih 1000 višincev, pričakala prava snežna pravljica. Zapadlo je kar 20 cm novega snega. No, še ena reč po kateri si bom še dolgo zapomnil Sunitin obisk v Lešah.

dobrča 2

Čestitke vsem vpletenim za dobro organizacijo prireditve in lep pozdrav,

Bojan Ambrožič

2 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.