Po hribih nad Logarsko dolino

Logarska dolina je ena najlepših Alpskih dolin v Sloveniji. Hribi in pa slap Rinka tu dajejo posebno kuliso, ki je sedaj v jeseni, še posebaj živopisano obarvana. Tega se dobro zaveda tudi  lokalno turistično društvo, saj celo pobira vstopnino za vstop v dolino. Kljub vsemu pa v Logarski dolini nisem bil že celih 15 let. Zato sem se pridružil kolegu Dejanu da mi razkrije njene skrivnosti.

21176849Jesenska

21176857 - KopijaSveže pobeljene gore nad Okrešljem

Začela sva na parkirišču pri Koči pod slapom Rinka. Seveda sva se najprej sprehodila do Rinke. Le ta je bila sedaj po deževju zelo vodnata. Potem pa sva zavila proti Frischaufovemu domu na Okrešlju. Dejan je narekoval kar dober tekaški ritem. Zato je jutranji hlad zelo hitro zamenjala vročina. Sam pa sem imel s seboj samo tekaška oblačila za zimski gorski tek. Takoj sem zakuhal. Na srečo je bilo do Okrešlja le še lučaj. Takoj višje, pa se je tako kot po napovedi začelo močno hladiti.

21177314 21176886

Slap Rinka in Turski žleb

Z Okrešlja je bil tudi lep razgled na sveže snežno pobeljene vršace, na katere sva namenjena. Ravno količina in tip snega sta nama belila glave ali bova sploh lahko kam pritekla. Turski žleb je bil videt kopen. Zato sva se zapodila vanj. Sam tod še nisem tekel, še manj hodil. S tem mi je veliko prihranjenega, saj nisem vedel za kako naporno pot gre. Melišče pod Turskim žlebom se zelo vleče. Vendar relativno udobna pot omogoča soliden tek. Skozi sam Turski žleb pa se hodi le pozimi. Letna pot je speljana prek mreže številnih skob, na desni strani ozebnika. Kot je navada v vseh ozebnikih, je tudi tu kamnina zelo razpokana. Zato veliko je naloženega grušča, ki hote ali pa nehote bolj ali manj nenehno grmi v dolino.

21176861 Turski žleb z Okrešlja

21177061 Zasneženo Savinjsko sedlo

Na vrhu Turskega žleba sva prvič letos stopila v novo zimo. Pihal je močan veter s sunki prek 50 km/h. Temperatura pa je bila le nekaj stopinj nad lediščem. Poleg tega pa je bilo na poti nekaj centimetrov svežega snega. Zaradi vetra sva spustila Tursko goro in se namenila proti Rinkam. Pot na Rinke poteka prek zelo zanimivega prepleta škrapelj in žlebičev, ki so si med seboj vzporedni. Žal pa je spolzke apnenčaste skale prekrival kakšen centimeter pomrznjenega snega. Dokler je bil teren še položen, se je  za silo še dalo hodit. Proti vrhu Kranjske Rinke pa je teren postal nekoliko bolj strm in je preveč drselo da bi lahko varno nadaljevala. Potrebne bi bile vsaj male tekaške dereze. Ker jih nisva imela, sva se skozi gosto meglo, vnovič iščoč prehode med škrapljami, vrnila k Turskemu žlebu.

21176989 21177300 - Kopija

Skozi žleb sva se spustila do melišča, potem pa sva na levi strani ujela drobno stezico, ki naju je pripeljala na markirano pot proti Savinjskemu sedlu. Tako je bilo spusta za dobrih 500 višincev, če ne bi ga pa bilo še kakšnih 300 višincev več. Po udobni markirani poti sva naglo napredovala. Vendar naju je že spet kmalu upočasnil pomrznjen sneg. Tudi vihar se je spet začel krepiti. S Savinjskega sedla sva prek snežišč nadaljevala na Ledinski vrh. Potem pa sva se odločila da za konec “napadeva” še Veliko Babo. Na poti se skorajda nisva ustavljala, saj je bilo zaradi močnega vetra, neprijetno stati na mestu.

21177080

Pot do Babe je pomenilo dobrih 100 višince spusta po zasneženem snežišči in potem spet toliko nazaj navkreber na vrh Babe. Sneg tu ni bil tako pomrznjen da se ne bi dalo stopati s copati za gorski tek. Tik pod vrhom gore, pa sva celo našla edino zavetje pred vetrom na celotni poti.

21177249Na Veliki Babi

Za tem pa sva se le še vrnila nazaj po isti poti nazaj na Okrešelj na zasluženo kokakolo (alkohola ne pijem, kave pa prav tako ne). Kokakolo pa zelo rad pijem, saj mi da energijo in me obenem še rahlo zbudi. Seveda pa je v veliki glavnini moja glavna pijača še vedno navadna voda. V Sloveniji smo namreč lahko veseli da jo lahko še vedno praktično povsod pijemo iz pipe. Na koncu ture je moj Garmin nameril da sva v šestih urah in pol pretekla 17.8 km poti po hribih nad Logarsko dolino in obenem premagala 2200 m vzponov in prav toliko tudi spustov.

Logarska gps 1GPS sled

Logarska gps profil 1 - Kopija GPS profil

Lep gorsko-tekaški pozdrav,

Bojan Ambrožič

1 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.