Prontarska smer v Velikem vrhu Košute

Zima gre počasi proti koncu in vse težje je najti dobre snežne razmere  v slovenskih stenah in grapah. Kljub temu da je zapadla velika količina snega, ga v tej topli pomladi zelo hitro pobira. Tokrat sem se v hribe odpravil z mladim in zelo perspektivnim alpinistom Matejem Arhom. Glede na ne najbolj obetavno vremensko napoved sva se odločila da greva plezat Prontarsko smer v Velikem vrhu Košute.

???????????????????????????????Vstop v Prontarsko smer

??????????????????????????????? ???????????????????????????????Prvi skok

En avto sva pustila pod Matizovcem. Z drugim pa sva se zapeljala do izhodišča za zadnjim tunelom v Šentanski dolini. Potem pa sva se počasi vzpela po kolovozu proti planini Korošici. Vse bolj nama je postalo jasno, da je snega precej manj, kot sva si predstavljala. Grape pod Zajmenovmi pečmi večinoma niso več zalite. Dovolj snega je le še na meliščih pod njimi, kamor so jih nanosili snežni plazovi.

??????????????????????????????? ???????????????????????????????Drugi skok

Malo pod Hanjžovim sedlom pa sva se usmerila proti Prontarski smeri, ki pravzaprav poteka po najbolj izraziti grapi v steni Velikega vrha. Že takoj nad meliščem naju je pričakal kratek vstopni skok, potem še nekaj snega in že sva bila pred novim skokom. Zima je skalo zelo dobro načela, saj je pravzaprav težko najti skalo, ki se ne ruka. Držati se je bilo potrebno za tiste oprimke, ki so se tresli nekoliko manj. Na srečo je bilo dovolj toplo da se ni nohtalo. Nad drugim skokom je potem teren lažji in manj strm, a je potrebno plezati po strmih travah in podrti skali. Matej me je lepo pozihral čez oba skoka.

???????????????????????????????Skok z balvanom

???????????????????????????????Pogled z votline pod balvanom

Potem je teren postal lažji in z nekoliko več snega. Končno so nama cepini in dereze prišli prav. Višje je bila grapa končno povsem zalita, sneg pa je mestoma celo prešel v led. Na koncu se grapa izteče v votlini pod skalnim skokom s zagozdenim balvanom. Iz votline je mogoče nadaljevati po dveh variantah. Lahko se po jamarsko splazimo skozi nekaj 10 m dolg prehod (rov) na vrh skoka in se tako izognemo večini težav. Midva pa sva se raje odločila, da bova šla čez skok po desni strani mimo balvana, saj sva tu naletela na zelo dober led. Ledeno orožje je končno dobilo tisto kar je hotelo.

???????????????????????????????  ???????????????????????????????prontarska 1

Nad skokom se grapa precej položi in do vrha smeri je bil le še sprehod. Opasti na izstopu grape na srečo tudi ni bilo več. Za tem sva se le še sprehodila na Veliki vrh ter sestopila po prečni poti do Kofc in Matizovca.

prontarska 2Prontarska smer

Lep gorniški pozdrav,

Bojan Ambrožič

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.