Ledno plezanje v Gorenji Žetini

Dvomim da se je kdo bolj razveselil mraza, zadnjih dni starega in v prvih dni novega leta, kot so se ga ledni plezalci. Sploh zato, ker je bila lanska zima zelo topla in priložnosti za plezanje zaledenelih slapov skorajda ni bilo. Za tem pa je sledilo še viharno poletje. Ker smo na začetku novega leta, obstaja up da bo letos pač bolje. Seveda ne samo v tem, ampak v tudi drugih pomembnejših rečeh. In prav to želim, vsem vam, bralcem mojega bloga. In pa najlepša hvala ker ste z mano že dolgih osem let!

IMGP7530 (1024 x 578)Ledno plezališče v Gorenji Žetini v  izdihljajih starega leta, ko je bilo največ ledu (Foto: Peter Oblak)

Meni so na začetku te temperature, deset stopinj pod ničlo in še manj, predstavljale kar konkretni temperaturni šok, saj sem se pred kratkim vrnil s Turčije, kjer je za naše razmere vladalo še skorajda poletje. Skratka voda je zmrznila …

CAM03644 (768 x 1024) CAM03637 (768 x 1024)

Stanje ledu, 4. januarja

Plezalno društvo Cempin zadnjih nekaj let ureja ledno plezališče v vasi Gorenja Žetina pod Blegošom. Plezališče sicer leži na južni strani Blegoša. A ga pred otoplitvijo varuje nadmorska višina 925 m ter lega v senčni globeli sredi gozda, vzhodno od vasi. Plezališče je na pol naravno, saj ga napaja rahlo spremenjena struga potoka Logarščica. Plezanje je mogoče tudi ponoči pod reflektorji. Pred plezanjem se je treba dogovoriti z upraviteljem stene Janezom Špikom.

CAM03638 (1024 x 768)

Ledno zaveso v Žetini sem preizkusil v nedeljo zvečer. Konkretno se je poznala otoplitev. Glavna sveča v sredini se je žal že stalila. A,  ostali led je bil idealen za plezanje, saj je bil malce bolj mehak, zaradi česar je ledno orodje odlično prijemalo. Nočno ledno plezanje v popolnem miru ter v soju žarometa, pa je bilo tudi nekaj posebnega. Gre za idealno plezališče za varen trening lednega plezanja. Pred dvema letoma sem se tu tudi udeležil tekme v lednem plezanju, ki je takrat odlično uspela in močno navijam da bo tudi letos.

IMGP7528 (1024 x 578)(Foto: Peter Oblak)

Srečno novo leto in lep plezalski pozdrav,

Bojan Ambrožič

1 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.