Ferata v Železni Kapli

Ferata Türkenkop v Železni Kapli je nam najbližja težka ferata. Zaradi izredno nestanovitnega aprilskega vremena, sploh v hribih, je bil to več kot primeren cilj. Pred štirimi leti, ko je bila ferata še skorajda nova, sem jo sicer že obiskal.

IMG_0002 - kopija (800 x 600)  IMG_0029 - kopija (1024 x 768)

Ponoči je deževalo in grmelo. Zato sva se s Petrom odločila da vstopiva v ferato v poznem dopoldnevu, da bi bila skala čim bolj suha. V vasi Bela, tik pred Železno Kaplo naju je že takoj na začetku dobil dež. Na srečo pa je bilo le nekaj kilometrov naprej v Železni Kapli vse suho. Tako je bilo tudi v ferati.

IMG_0017 (800 x 600)

Že sam začetek poti je zaradi varnosti navit. Ferata po polički skrene nad strugo potoka Bela. Potem pa se začne strmo vzpenjati iščoč čim bolj strmo skalo. Po začetnem delu je nekaj predaha s hojo skozi gozdiček. Potem pa ferata postane spet zelo strma. Vendar vse skupaj ni preveč težko.

IMG_0039 - kopija (800 x 600)

Najlepši del ferate je prav gotovo precej dolg previs (z oceno D/E). Ko sem bil prvič tu je, na tem mestu visel okostnjak. Vendar ga žal ni več. Roke na previsu precej trpijo, saj opore za noge skorajda ni. Najtežji detajl ferate je pa prav na koncu, kjer se je potrebno potegniti čez gladek in navpičen skalni skok, brez pomoči skob. Skratka ta ferata je pravi adrenalinski park.

IMG_0024 (1024 x 768)

IMG_0027 (800 x 600)

Vsega skupaj je zelo hitro konec, saj je ferate le za kakšnih 45 minut, sestopa z nje pa tudi ni več kot 15 min. Vendar v tako nestanovitnem vremenu, časa za kaj daljšega enostavno vreme ni dalo.

IMG_0060 - kopija (800 x 600)Na vstopu v ferato sva naletela na trampolin

Ob tej priložnosti bi se rad zahvalil tudi vam dragi bralci! Danes je Blog namreč dočakal polmilijontega obiskovalca. Upoštevani pa so obiski samo od septembra 2010. Statistika iz obdobja pred tem pa se ni ohranila, ker je prej blog gostoval na drugem strežniku. 

Hvala in lep pozdrav,

Bojan Ambrožič

1 comments

Submit a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.